Hester og musikk

Musikk kan være veldig stemningsskapende og beroligende. Musikk påvirker oss mennesker, den kan bringe frem både følelser, minner og sette deg i et bestemt humør. Dette vet vi mennesker godt og vi har benyttet oss av musikk til forskjellige formål i årtusener.

Det spennende her er at det har nå vist seg i flere ulike studier at det å spille musikk, spesielt klassisk eller country, kan også påvirke hester på en positiv måte. Å spille musikk kan bidra til å balansere og roe ned hesten på en rekke måter; en av dem fordi den hjelper til med å maskere lyder og vibrasjoner utenfor, men også fordi musikk gir en positiv og avslappende effekt i seg selv.

Musikk er språket for tonehøyde, tone, frekvens og volum – dette er elementene i lyden hester bruker for å kommunisere. Frekvens og volum er det viktigste. I dette tilfellet refererer ikke frekvensen til hvor ofte, men til antall vibrasjoner som telles per sekund. Frekvens i musikk inkluderer tempo, rytme og tonalitet. Frekvensenheten er hertz, ofte representert som Hz. Mennesker har evnen til å høre opptil 20 000 Hz mens hester kan høre opptil 33 000 Hz! Det er ikke rart at hester kan være i “høy beredskap” over lyder mens vi som mennesker ikke merker noe.

Det tyske farmasøytiske selskapet Boehringer Ingelheim er et av verdens ledende forskningsdrevne farmasøytiske selskaper i verden. Boehringer Ingelheim Animal Health-divisjonen har gjort omfattende studier på effekten av musikk og hestehelse, noe som til slutt har ført til en utgivelse av et musikkspor spesielt utviklet for å redusere stress hos hester. Relax Trax er spesielt utviklet for å lindre stress hos hesten din ved å etterligne rytmen til en hests gangarter ved bruk av strengeinstrumenter.

Og i denne videoen kan du lytte til dyrelydadferdsforsker og skaperen av Relax Trax, Janet Marlow snakke om vitenskapen bak musikken med Sarah Reuss, VMD, DACVIM, Equine Technical Manager hos Boehringer Ingelheim og Kelly Graber, Associate Director Equine Marketing hos Boehringer Ingelheim:

Og her er link til siden til Janet Marlow og hennes beroligende musikk for både hester, hunder og katter: Pet Acoustics®

Det ser ut til at den europeiske hesteverdenen har visst om de positive effektene av musikk på hester en god stund. En studie fra 2015 på arabiske veddeløpshester så på de følelsesmessige og ytelsesmessige nivåene til hestene deres når de ble utsatt for klassisk musikk. Hestene viste reduserte stressnivåer ved å måle hjerteaktivitetsnivåer og økt ytelse. En lignende studie ble utført i Polen på veddeløpshester hvor kortisolnivåene i spyttet ble målt for å vurdere stressnivåer. De klassiske tegnene på slikking, tygging, gjesping og hengende øyelokk ble også observert og registrert.

Så kanskje en større bruk av beroligende musikk vil kunne hjelpe din firbente venn med å slappe bedre av, og berolige den under perioder med forhøyet stress, som for eksempel når hesten skal skos, ha veterinærbesøk, under fyrverkeri, foran konkurranse, endringer i omgivelsene etc.

Her er noen tips til mer avslappende musikk:

“Reaching Up” av Various Artist

“Daughters of the Celtic Moon” Lisa Lynne

“Fantasia on a Theme by Tallis” av Vaughn Williams

“Quiet Heart, Spirit Wind” av Richard Warner

Og husk – jazz og rock fungerer ikke hvis det du prøver å oppnå er en rolig, avslappet, men likevel oppmerksom hest. Når hestene hørte denne musikken under forskning viste de faktisk tegn til stress

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s