Kroppen er en kilde til visdom

Kroppen er en kilde til visdom: våre fysiske sansninger, og følelsene som disse ofte uttrykker, er den sikreste guiden vi har til det vi virkelig trenger og verdsetter, og dermed til et liv med autentisitet, hensikt og oppfyllelse. Å lære å være levende i kroppen vår – å være til stede i og lytte til kroppen vår hjelper oss med å oppfatte signaler fra oss selv og de rundt oss, reagere hensiktsmessig i de forskjellige situasjoner – noe som kommer godt med sammen med hester – og som også er grunnleggende for helbredelse fra tidligere traumer. Kroppen vår er et utrolig komplisert system som vi ofte tar for gitt så lenge den fungerer. Vi har et potensiale til å forebygge både mentale og kroppslige ubalanser ved å lytte til kroppens signaler.

Hester er levende til stede for kroppens informasjon i hvert øyeblikk. De merker hver subtil forandring, og reagerer uten motstand på inntrykk slik at de igjen kan komme tilbake til balanse og ro så snart som mulig. Ved å jobbe oppmerksomt og respektfullt med hester, kan vi lære å gjøre dette også, redusere stress og forbedre forståelsen av hva som virkelig hjelper oss til å ha det bra.

Vi kan trene på å være til stede i kroppen blant annet gjennom mindfulness , pust, jording, kroppsskanning.  Vi kan øve opp vår oppmerksomhet og å bli mer bevisste på våre følelser. Å øve opp vår oppmerksomhet er enkelt, men ikke lettvint. Det er som å trene opp en muskel vi alle har. 

Jo mer du lærer å være i nuet og lytte til kroppen din, jo lettere er det å reagere autentisk på de signaler den gir og dermed igjen komme i balanse og ro. Kroppen din er som er radio som forsøker å gi deg informasjon, men hvis du har dempet lyden eller hører dårlig etter vil du overse viktig informasjon. Vi kan øve på «å skru opp lyden på radioen» dvs lytte til vår egen kropp.

Tre korte øvelser for økt Kroppsbevissthet:

Pust:

Ved å ta bevisste dype pust, og rette oppmerksomheten vår inn i kroppen kan vi bevisst gi slipp på spenninger og opprettholde sensitiviteten. Vær oppmerksom på inn- og ut-pust. Prøv å trekke pusten helt ned i magen ved å la magen din utvide seg, deretter fortsetter du inn-pusten og lar brystkassen utvide seg, og til slutt løfter du brystkassen litt opp og ut. På ut-pust senker du først brystkassen, trekker den sammen og tilslutt kan du prøve å føre navlen litt mot ryggraden for å få ut siste med luft. Prøv først med et par inn- og ut-pust, og øv deg opp over tid.

Jording:

Jording gjør at vi ankrer oss til jorden og at vi faller skikkelig på plass i vår fysiske kropp. Jording kan gjøre deg tryggere og roligere i deg selv slik at du lettere tar gode avgjørelser  

Begynn gjerne med å trampe med beina eller hoppe litt. Du kan også gni/masser beina mot bakken slik at du godt kjenner underlaget du står på.

Ta et par dype inn- og utpust.

Visualiser at det vokser røtter dypt ned i jorden og at jorden favner, beskytter og holder deg. Visualiser at det vokser røtter ned i bakken for hvert utpust og da du puster inn faller du mer og mer i ro. Disse røttene vil fortsette å vokse så langt og lenge du ønsker helt uten anstrengelse.

Kjenn hvor tung og avslappet kroppen er nå, bare vær i nuet.

Kroppsskanning:

Kroppsskanning er en nyttig mindfulnessøvelse. Du fokuserer underveis i øvelsen direkte på spesifikke kroppsdeler – og etter hvert på hele kroppen. De ulike kroppsdelene fungerer som et anker til fokuset og tilstedeværelsen vår.

Det finnes mange forskjellige måter å utføre en kroppsskanning på, med litt ulik fokus og hensikter. I denne øvelsen utfører vi kroppsskanning stående hvor du lar de forskjellige delene i kroppen din fungere som et anker for oppmerksomheten. Når du vender oppmerksomheten mot én og én kroppsdel, blir du mer bevisst kroppen din og oppnår dypere kontakt med den og det blir lettere å motta signaler den gir.

Trekk pusten dypt et par ganger. Ha øyne åpne eller lukket (det som passer best og er trygt i forhold til den situasjonen du er i).

Rett oppmerksomheten mot føttene dine. Prøv å virkelig kjenn føttene og bakken de står på. Bare observer det du kjenner, ikke døm eller prøv å endre noe. Gå så videre til leggene dine, knærne, lårene dine. Og videre oppover til baken, magen, hele ryggraden, brystkassen. Videre ut i armene dine og hendene. Bare observer det du kjenner. Flytt fokuset videre opp til nakken, halsen og så opp til hodet, kjeven, munnen øynene, nesen, ørene og toppen av hodet. Bare observer det du kjenner. Når du har flyttet oppmerksomheten gjennom hele kroppen din kan du til slutt, hvis du vil, flytte oppmerksomheten din tilbake til stedet på kroppen du fikk mest signaler ifra. Du kan trekke inn pusten din dypt og gi oksygen til dette stedet på kroppen, og du kan spørre om den delen av kroppen har noe informasjon til deg? Kanskje du får et svar – kanskje ikke – det er ikke sikkert at kroppen din har informasjon til deg akkurat da, og det er helt ok. Andre ganger kan det komme nyttig informasjon til deg, men husk at informasjon som kroppen din gir kan komme på mange forskjellige måter, det kan være et bilde, en følelse, et ord eller noe annet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s